A Mortal Kombat világán játszódó fórumos szerepjáték.
 
HomeHome  KeresésKeresés  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Dumaláda
Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (11 fő) Kedd Feb. 26, 2019 9:17 pm-kor volt itt.
Latest topics

Tornaszabályzat Emptyby Vendég Vas. Okt. 20, 2019 7:10 pm


Tornaszabályzat Emptyby Johnny Cage
Szer. Okt. 16, 2019 6:28 pm


Tornaszabályzat Emptyby Freya Wren
Vas. Okt. 13, 2019 1:03 am


Tornaszabályzat Emptyby Johnny Cage
Szomb. Okt. 12, 2019 10:36 pm


Tornaszabályzat Emptyby Johnny Cage
Szomb. Okt. 12, 2019 8:25 pm


Tornaszabályzat Emptyby Vendég Csüt. Okt. 10, 2019 8:12 pm


Tornaszabályzat Emptyby Wildfire
Szomb. Szept. 28, 2019 3:06 pm


Tornaszabályzat Emptyby Scorpion
Szomb. Szept. 21, 2019 11:26 am


Tornaszabályzat Emptyby Vendég Kedd Szept. 17, 2019 12:18 pm


Tornaszabályzat Emptyby Johnny Cage
Vas. Szept. 15, 2019 10:52 pm

Harcosaink
Music
Digitality

Share
 

 Tornaszabályzat

Go down 
SzerzőÜzenet
Elder Gods
Admin
Elder Gods

Foglalkozás :
A fórum rendjének fenntartása
Reagok száma :
0
A tornára benevezett :
2018. Jul. 27.

Tornaszabályzat Empty
TémanyitásTárgy: Tornaszabályzat   Tornaszabályzat EmptyKedd Dec. 11, 2018 11:53 pm
Tornaszabályzat


Üdvözöllek téged A Mortal Kombat brutális harcokkal tarkított, kegyetetlen világában.
Mielőtt csatlakoznál az oldal harcosainak sorához, kérlek alaposan olvasd át ezt az írást. A Staff, de legfőképp a saját dolgodat könnyíted meg azzal, ha tisztában vagy az itt leírtakkal.
Ha már van FRPG-s tapasztalatod, akkor nem fognak meglepetésként érni az oldal által alkalmazott alapelvek és módszerek, de még így is előfordulhat, hogy találkozni fogsz egy-két újdonsággal, szóval érdemes nyitva tartani a szemedet a szabályzat olvasása közben.

Regisztráció és névválasztás


Ha van rá lehetőség a(z első) karaktered regisztrációjakor valós e-mail címet adj meg. Bár elsőre talán ódzkodhatsz attól, hogy visszakövethető adatot adj ki magadról, az oldal üzemeltetői a hatályos jogszabályoknak megfelelően védeni fogják az adataidat és nem adják ki harmadik félnek.
Halkan jegyezném meg, hogy a freemail.hu által szolgáltatott e-mail címeket nem a legjobb ötlet használni, mert a hungarianforum nem biztos, hogy enged velük regisztrálni.

A regisztráció előtt az első teendőd a karaktered nevének kitalálása. Mivel a játék világa bővelkedik olyan karakterekben, akik nem a saját nevükön váltak ismertté, nem kötelező a Keresztnév + Vezetéknév formátumot használni, így megadhatod a karaktered bece- vagy kódnevét is.

Itt hívnám fel a figyelmed arra, hogy a regisztrációkor létrehozott fiókod felhasználó neve egyben a karaktered neve is lesz majd. Ezt szem előtt tartva regisztráld a fiókodat.

Bár piszok egyedien hangozhatnak  F/=\tality, vagy Im da champ bitchez nevek, de a játék fentebb leírt formai követelményeknek nem felelnek meg, így ha ilyen felhasználónévvel regisztrálsz automatikusan töröljük a fiókod.

A Mortal Kombat utóbbi részeiben nem egy más franchiseból származó vendég karakter bukkant már fel, de ezt a tradíciót a nem kívánjuk követni. Így ha esetleg felötlik benned, hogy a kedvenc filmed, videojátékod, vagy könyved karakterét szeretnéd egy az egyben adaptálni a fórumra, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy erre nincs lehetőséged.

Ez alól a szabály alól nincs kivétel!

Nem várható el, hogy valaki megbékéljen azzal, hogy nem hozhatja Ryut, amikor Solid Snake már játszik az oldalon.

Miután kész vagy a regisztrációddal, alaposan tanulmányozd át a Viadalok krónikáját és a játékban használt Csoportok leírásait.
Ha a Mortal Kombat világán létező karaktert szeretnél megalkotni, akkor nézd át a Canon  karakterek listáját, hogy több információhoz juss a neked szimpatikus harcos(ok)ról.

Előfordulhat az, hogy a regisztrációd után, de az Erőpróbád előtt meggondolod magad és más karaktert szeretnél játszani.
Ebben az esetben szükséges a névváltoztatás, amit az Stafftól kérhetsz.

Az előtörténet és felkészülés a játékra


Az előtörténeted megírására a regisztrációd napjától számított három hét áll rendelkezésedre, amit megtoldhatsz még egy hétnyi idővel, ha olyan időszakodat éled, amikor nem tudod hova kapd a fejedet a teendőid sokasága miatt. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy a Staff valamelyik tagjának privát üzenet útján jelezd a plusz idő iránti igényedet.
Ha kifutsz az előtörténet megírására szánt idődből, akkor az eddig elkészült anyagok az Archívumba kerülnek és a fiókod törlésre kerül.

Az előtörténeted megírásához szükséged lesz az előre megszerkesztett Sablonra.


Másold ki a hozzászólásból az előtörténet-minta kódját, nyiss egy témát a karaktered nevével az Erőpróba előtt álló harcosok szekcióba és a kódot kitöltve írd meg a karaktered előtörténetét.
A kód felépítésén semmilyen körülmények között ne változtass!
A mintában a legtöbb pont elég könnyen értelmezhető, de  a Moralitás kérdésére külön ki kell térnünk.
Ez a jellemző megmutatja a karaktered alapvető viszonyulását a világ dolgaihoz. Az egyszerűség kedvéért egy három fázisú skálára osztva tudod bemérni, hogy erkölcseiben milyen irányba tendál a karaktered.

Védelmező: A Védelmező moralitással bíró karakterek alapvetően arra használják a képességeiket és jártasságaikat, hogy óvják az életet és megfékezzék a fenyegetéseket. Nem céljuk az esztelen erőszak vagy pusztítás és általában ritkán lépnek fel agresszorként.
Jellegzetes példa a Védelmező moralitásra Jax, Kenshi vagy Bo Rai Cho.

Egyensúly: Az ide sorolt karakterek már nem annyira elkötelezettek a világ védelmével kapcsolatban és hajlamosokat rossz eszközöket bevetni a jó cél érdekében. Megfelelő ösztökéléssel könnyen eluralkodhat rajtuk a bosszúvágy vagy az apátia. Egy-két esetet eltekintve nem viselkednek agresszorként, de ha valamilyen heves érzelmet táplálnak az ellenfelük iránt, akkor ez könnyen változhat.
Jellegzetes példa az Egyensúly moralitásra Sub-Zero, Frost, vagy Scorpion

Pusztító: A Pusztító moralitással bíró karakterek erkölcsi mércéje rettenetesen torz és nehezen értelmezhető. Az esetek túlnyomó többségében csak a saját érdeküket tartják szem előtt és nem gondolnak azzal, hogy másokra milyen hatással vannak a cselekedeteik. Habitusoktól függően mindenféle lelkiismereti probléma nélkül használnak ki, vagy küldenek a biztos halálba embereket.
Jellegzetes példa a Pusztító moralitásra Tanya, Quan Chi vagy Kano.

Az oldalon az előtörténeted lesz a bemutatkozó munkád, így szentelj megfelelő energiát, időt és figyelmet a megírására.
A más oldalakon gyűjtött tapasztalat azt mutatja, hogy körülbelül egy gépelt  oldalnyi  jól megfogalmazott szöveggel (500-600 szó)  már jól át lehet adni egy karakter eddigi élettörténetét és alapvető stílusát, de azért sem fog ráncba gyűrődni a Staff homloka, ha ennél bővebb lére ereszted a mondanivalódat.
Ha elkészültél az előtörténeteddel akkor a Felkészültem! topicban jelentkezhetsz az Erőpróbára. A Staff egyik tagja elolvassa és elbírálja az előtörténeted. Szerencsés esetben elsőre sikeres leszel, de akkor se csüggedj, ha első nekifutásra nem sikerül átmenned. A Staff minden segítséget a rendelkezésedre bocsájt, hogy sikeres legyél a következő nekifutásra.

A karaktered elfogadása után még fontos dolgod lesz, mielőtt elkezdenéd a játékot. A harcosok szentélyében a nemednek megfelelő kóddal kell megadnod annak a személynek a nevét, akit a karaktered arcául választottál.

A fórummotor sajátosságait figyelembe véve a  többi frpg esetében is szabványosított 200x320-as felbontásra van kalibrálva az avatarképek mérete. Minden kedvest játékost kérünk, hogy ilyen felbontású képet állítson be avatarjának.

Utolsó simításként keress magadnak egy játszótársait és kezdd el az első játékodat az oldalon, ami egyben a végső felmérője annak, hogy miként bánsz az általad megalkotott karakterrel. Csupán annyi dolgod lesz, hogy lejátszol 3-5 öt kört a partnereddel és linkeled a játékot az Övpróba jelző témába az ott megadott kód segítségével. Ezt a procedúrát csak az első oldalon regisztrált karaktered esetében kell végigjárni. Multik esetében eltekintünk az Övpróbától, de ha külön kérvényezed a többi karaktered esetében a lefolytatást, akkor nem fogunk nemet mondani.

Fontos:
Amíg nem teljesítetted az övpróba feltételeit, addig nem kezdhetsz új szálba az oldalon!

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezt a szabály nem azét jött létre, hogy kiszúrjunk a játékosokkal, hanem, hogy kiszűrjük azokat, akiknek esetleg kell egy kis extra segítség és mentorálhassuk őket ezzel segítve a játékminőségük fejlődését.

Ha több karakterrel játszanál...


Nem ritka frpg-s körökben, hogy valakinek annyi ötlete gyülemlik fel, hogy azt egy karakterben nem tudja tökéletesen kidolgozni és akár több új karaktert is alkot annak érdekében, hogy kiélhesse a kreativitását a játéktéren. Ezt a lehetőséget a Mortal Kombat FRPG is biztosítja a játékosainak és csak két feltételhez köti:
Ahhoz, hogy (új) multi karaktert hozhass a korábbi karaktere(id)nek már rendelkeznie kell elfogadott előtörténettel és minden karaktereddel nagyjából azonos mértékű aktivitást kell mutatnod. (Az aktivitás kérdésében nem leszünk viselhetetlenül szigorúak, mert tudjuk, hogy ez a tényező függ a játszótársaktól is.)

Jó tanács: A multi karaktereket érdemes úgy megalkotni, hogy a játékvilág különböző részeihez tartozzanak, így a karaktereid által sokkal rétegeltebb és összetettebb képet fogsz kapni a Mortal Kombat univerzumáról.

Az eddigi FRPG-s tapasztalatok alapján az egy user által játszható karakterek számát 5-ben limitáljuk. Ezzel bőséges lehetőséget biztosítunk arra, hogy kiéld a kreativitásodat, de ha ez nem elégíti ki a játékigényedet, akkor rendelkezésedre áll a Húsbáb-rendszer is.

Mindazonáltal arra szeretnélek figyelmeztetni, hogy a multi karakter megléte nem jelenti azt, hogy írás tekintetében csökkent elvárásokkal kell szembenézned. Canon karakterek esetében kiemelt figyelmet fogunk fordítani a játékaidra és ha a Staff úgy ítéli meg, hogy nem kielégítő a játékod minősége az adott karakterrel, felveszi vele a kapcsolatot, hogy orvosolja a problémát.
A Staffnak nem célja, hogy elvegye tőled a Canon-karaktereket, mivel reményeink szerint szereted és kötődsz a választott harcosodhoz. Probléma esetén segítünk majd ráérezni a karaktered jellemére és megérteni a motivációit.
A karaktertől megfosztást sosem elsődleges megoldásként fogjuk alkalmazni és csak és kizárólag olyankor fog sor kerülni rá, amikor a coaching ellenére se javult a kifogásolt karakter kijátszása.

Canon karakterek


Felmerülhet a kérdés, hogy mi az a Canon karakter? Azok a karakterek kapják meg ezt a jelzőt, akik már a Mortal Kombat videojátékos változataiban is tiszteletüket tették. Ők a világ ismert hősei és gonosztevői, akiknek a cselekedetei eddig formálták a Birodalmak sorsát.
A Canon karakterek listáját a legutóbbi két Mortal Kombat epizód (Mortal Kombat és Mortal Kombat X) alapján állítottuk össze. Az őket vállaló userek játékát a Staff figyelni fogja, hogy szavatolja a karakterhű játékot és probléma esetén tudjon segíteni a useren.
Canon karakter esetén a Staff kiemelt prioritásként kezeli az aktivitás kérdését is. Rugalmasságot és türelmet tanúsítunk mindenki felhasználónk felé, de a végtelenségig nem tudjuk kiterjeszteni a jóindulatunkat.
Abban az esetben ha a user előzetes jelzés nélkül huzamosabb időre eltűnik, vagy passzivitást mutat, élünk azon jogunkkal, hogy felszabadítsuk a keze alatt lévő Canon-karaktereket.
Ugyanilyen eljárás rendet alkalmazunk, ha egy Canon-karakter usere jelzi felénk, hogy olyan változás áll be az életében, ami miatt hosszabb vagy akár határozatlan időre nem tudja folytatni a játékot a karakterével.

Profil adatok és élet a játéktéren


A regisztráció vagy az elfogadás után érdemes a karakteredhez tartozó profiladatokat kitöltened. Ezzel nem csak a a játékostársak és Staff dolgát könnyíted meg, hanem saját magad számára is biztosítod a karakteredhez tartozó adatok gyors elérését és felelevenítését.

Bár a Mortal Kombat világa és karakterei már több változó minőségű mozgóképes adaptációt is megéltek a play by rendszerünkkel nem ragaszkodunk ezekhez az értelmezésekhez. Humanoid és többé kevésbé emberi kinézetű karakterek esetében a play by az általad kiválasztott színész/zenész/sportoló/celeb lesz, míg az olyan karakterek esetében akik nem humanoid megjelenéssel bírnak ( shokanok, kentaurok és tarkaták), engedélyezett a videojátékokból származó képek vagy digitális artok Play by-ként való felhasználása.
Általános megkötéseket nem fogunk alkalmazni a karakterek Play by-aira, de előfordulhat, hogy egy-két speciális kitételt megfogalmazunk majd néhány karakter esetében. Ezekről az adott karakter Canon-listában szereplő adatai között tudsz majd tájékozódni.

Egy játék elkezdéséhez nem kell mást tenned, mint találni magad mellé egy játszótársat és megbeszélni a játék cselekményének főbb pontjait. Ha ezzel megvagytok, akkor a játékot kezdő user nyit egy új témát a játék helyszínéül szolgáló szekcióban.
A téma címzésének tartalmaznia kell a résztvevő játékosok neveit és játék címét.

Példa:
Sub-Zero és Scorpion: A Tűz és jég viszálya

A játék körökre osztva zajlik, amiben a partnereddel felváltva írtok egymásnak reagokat.
Törekedj arra, hogy igényes, szépen megfogalmazott, kerek mondatokkal írd meg a játékba szánt szövegeidet. Ezzel nem csak szavatolod a saját játékod minőségét, hanem motiválod a játszótársaidat is, hogy hasonló minőségű reagokkal emelje a közös játékotok színvonalát.
Használhattok E/1 illetve E/3 szempontot az írásaitokban, de figyeljetek a következetességre. Furcsán hat és sokszor a követhetőséget is megnehezíti, ha reagról reagra változik a karaktered által használt nézőpont.

A játékban a magyar nyelvet és annak helyesírási szabályait használjuk. Ha úgy véled, hogy a helyzet indokolja, hogy az írásodban idegen nyelvű szöveget használj, akkor van erre is lehetőséged, de az érthetőség kedvéért a reag végére lábjegyzetben mellékeld a szöveg fordítását.

Mivel a Mortal Kombat világa bővelkedik a kendőzetlen brutalitásban és a profán szövegekben ezért nem szankcionáljuk túl szigorúan az ilyen jellegű megnyilvánulásokat és cselekedeteket a játékban. Mindezek ellenére kérünk minden usert, hogy ha részletesen kijátszott brutalitást, vagy nyomdafestéket nehezen tűrő szövegeket akar használni a játékában, jelezze azt a reag szövege előtt, hogy az erre kevésbé fogékony játékosok el tudják kerülni a számukra kényes jeleneteket és tartalmakat.

Egyéb fontos dolgok


Kérünk mindenkit, hogy hitelesen, a helyzet realitásának megfelelően játsszon és kerülje a VP-zést. Nem vitás, hogy mindenkiben ott lappang a versenyszellem és a győzni akarás, de a karaktered nem nyerhet meg minden csatát, nem láthat át minden hazugságon, nem ismerhet minden varázslatot. Sokszor a vereség sokkal érdekesebb helyzeteket szülhet, mint a győzelem.
Mindenkit arra kérünk, hogy ha a játéktéren ilyen jellegű visszaélést tapasztal, akkor szóljon a Staff egyik tagjának, hogy megtehessük a megfelelő lépéseket a helyzet megoldására.

Rajtad áll, hogy mennyi játékot bírsz szuflával, de minden partneredre próbálj meg közel egyenlő figyelmet fordítani. Tudjuk, hogy az ihlet egy nagyon szeszélyes szerető, de te sem néznéd jó szemmel, ha a játszópartnered valakivel már az ötödik reagját váltja, míg te már egy hónapja vársz a válaszára.

Kényes téma, de a játék alapanyagául szolgáló világ sajátosságaiból fakadóan szót kell ejteni a karakterhalálról is.
Mint a legtöbb FRPG-s oldalon, itt is alapvetően a karakter userének döntésén függ karakter halála, amit jelezni kell Staff egyik tagjának.
Ez viszont nem feltétlen jelenti a karakter játékbeli pályafutásának végét. Nem egy karakter akkor teljesedett ki igazán és lett igazán jelentős szereplője a Mortal Kombat világának, miután életét vesztette. Elég csak Scorpionra vagy Noob Saibotra gondolni.
Lehetőség van arra, hogy a karaktered halála után valamilyen nekromanta varázslat, vagy túlvilági lénnyel kötött alku hatására élőhalottként térjen vissza az Árnybirodalomból. Ez esetben a karakteredet áthelyezzük az Alakmás csoportba és a Moralitása eggyel eltolódik a negatív irányba. (A Védelmező az Egyensúly felé, az Egyensúly a Pusztító felé.)
Innentől már csak a karakter userén áll, hogy megpróbálja valahogy visszaverekedni magát az élők sorába, vagy megadja magát az élőholtságnak és engedi, hogy a gonoszság eluralkodjon rajta.

A közösségi elvek ellen való vétségek és retorzióik


Bármilyen közösségről beszélünk előfordulhatnak súrlódások és nézeteltérések. Bízunk benne, hogy mindenki van olyan érett és higgadt, hogy tudjon kezelni egy véleménykülönbséget, de ha úgy érzitek, hogy mediátorra van szükségetek, akkor forduljatok bizalommal a Staff tagjaihoz.

Abban az esetben ha valaki minősíthetetlen módon, másokat szándékosan sértve viselkedik az oldal közösségi felületein vagy privát üzenetek váltásakor, egy három lépcsős büntető rendszer használunk.
Első lépésben egy hétnyi bannolással honoráljuk a közösségi elvek ellen vétő user összes karakterét.
Második esetben egy hónapnyi időtartamot kap arra, hogy átgondolja miként érdemes egy közösségben viselkedni.
Harmadik és végső esetben töröljük a felhasználói fiókját/fiókjait és bannoljuk az IP címét.

Köszönjük a figyelmet, a türelmet
és kellemes játékot kívánunk nektek!


Az adminok


Vissza az elejére Go down
http://mortalkombat.hungarianforum.com
 
Tornaszabályzat
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Mortal Kombat FRPG :: Alapok :: Alapvető információk-
Ugrás: